L’entrevista, el reportatge, l’article i l’acudit, gèneres marcats per l’article personal en català (DOI: 10.2436/20.3008.01.90)

Autors/ores

  • Eusebi Coromina Universitat de Vic

Paraules clau:

gèneres periodístics, llegibilitat, oralitat, llengua escrita, registres no formals, article personal.

Resum

Contràriament al que estableix la majoria dels llibres d’estil de la premsa en català, l’ús d’un article davant els noms propis de persona és una pràctica usual en certs gèneres periodístics escrits, especialment en les entrevistes de personalitat, en reportatges sobre temes de la vida quotidiana, en certs articles d’opinió i en els acudits gràfics. La pervivència i el vigor actual d’un article personal en català, provinent d’un antic tractament de cortesia, constitueix avui una marca singular dins l’àrea romànica, pròpia de l’oralitat espontània, però que traspassa aquest àmbit i es fa present en la llengua escrita, tant literària com no literària, segons uns determinats gèneres. Constitueix, doncs, una forma idiosincràtica entre les llengües romàniques i una forma bàsica del català.

PARAULES CLAU:

gèneres periodístics, llegibilitat, oralitat, llengua escrita, registres no formals, article personal.

Biografia de l'autor/a

Eusebi Coromina, Universitat de Vic

Professor titular de redacció periodística i terminologia de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic.

Descàrregues

Publicat

2011-12-09

Com citar

Coromina, E. (2011). L’entrevista, el reportatge, l’article i l’acudit, gèneres marcats per l’article personal en català (DOI: 10.2436/20.3008.01.90). Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 28(2), 171. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/54809

Número

Secció

Miscel·lània científica