La divulgació científica sobre el virus SARS-CoV-2 i la COVID-19: la sèrie El método del Lab de RTVE.es com a cas objecte d’estudi

Autors/ores

  • Aida María de Vicente Domínguez Universidad de Málaga
  • Mireia del Rocío Carballeda Camacho Universidad de Málaga
  • Nereida Cea Esteruelas Universidad de Málaga

Paraules clau:

divulgació científica, periodisme científic, COVID-19, noves narratives, estratègies divulgatives, terminologia científica.

Resum

El método és una sèrie de divulgació científica emesa pel Laboratori d’Innovació Audiovisual de RTVE.es (Lab), durant l’estat d’alerta a Espanya, per informar sobre allò relatiu a la COVID-19. Els objectius són: esbrinar el format (tipologia i estructura); conèixer les tècniques de producció i realització usades per gravar i editar els continguts; revelar les temàtiques més representatives sobre la COVID-19; esbrinar les tipologies de les fonts informatives; descobrir si hi ha equitat de gènere en les fonts expertes, i identificar les estratègies divulgatives utilitzades per explicar la terminologia cientificotecnològica. Els resultats indiquen que es van fer servir eines ofimàtiques de Google per treballar en remot; que les fonts informatives compleixen l’equitat de gènere, i són principalment especialistes; com també que s’utilitza un nombre elevat d’estratègies divulgatives divergents. Es conclou que Internet és un mitjà òptim per crear noves narratives i innovar en formats i és un model excel·lent per informar sobre salut en temps de confinament. És un material d’utilitat per ampliar les competències digitals en el periodisme i la divulgació científica.

PARAULES CLAU: divulgació científica, periodisme científic, COVID-19, noves narratives, estratègies divulgatives, terminologia científica.

Biografies de l'autor/a

Aida María de Vicente Domínguez, Universidad de Málaga



Mireia del Rocío Carballeda Camacho, Universidad de Málaga



Com citar

de Vicente Domínguez, A. M., Carballeda Camacho, M. del R., & Cea Esteruelas, N. (2021). La divulgació científica sobre el virus SARS-CoV-2 i la COVID-19: la sèrie <I>El método</I> del Lab de RTVE.es com a cas objecte d’estudi. Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 38(2), 71–91. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/149404

Número

Secció

Articles