Josep Maria Planes, un referent per aprendre periodisme

Autors/ores

  • Jordi Serrat Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya

Paraules clau:

periodisme d’investigació, innovació docent, Any Planes, història del periodisme, Catalunya, periodisme social.

Resum

Al segle xxi, el periodisme viu una desorientació general amb discursos catastrofistes sobre la fi de la premsa que desanimen estudiants i professors d’aquesta carrera universitària. Per fer front al desànim, la innovació docent aplicada al periodisme es fixa avui en els reptes de futur de la revolució digital. Aquest article defensa, però, que la innovació també es pot aconseguir gràcies al coneixement de la tradició. S’explica l’experiència de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya per buscar la motivació de l’alumnat amb l’estudi d’una figura històrica, propera i excepcional: el periodista manresà Josep Maria Planes (1907-1936), assassinat per denunciar el pistolerisme urbà anarquista d’abans de la Guerra Civil espanyola. S’analitza si el mestratge de Planes continua vigent i com el seu testimoni vital s’integra en la formació universitària actual. Com que Planes va perdre la vida als vint-i-nou anys, la seva biografia pot despertar inquietud intel·lectual entre els joves.

PARAULES CLAU: periodisme d’investigació, innovació docent, Any Planes, història del periodisme, Catalunya, periodisme social.

Biografia de l'autor/a

Jordi Serrat, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya

Professor a la Universitat de Vic - Universitat Central
de Catalunya (UVic-UCC) i investigador adscrit al grup
de recerca Tracte.

Descàrregues

Com citar

Serrat, J. (2021). Josep Maria Planes, un referent per aprendre periodisme. Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 38(1), 81–98. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/149204

Número

Secció

Articles