Un país, dos sistemes mediàtics: l’evolució de l’audiència dels mitjans a Catalunya i l’impacte del debat sobre la independència

Autors/ores

  • Marc Martínez Amat Universitat Pompeu Fabra

Paraules clau:

dependència del sistema mediàtic, mesura d’audiència, comportament de l’audiència, mitjans de comunicació de notícies, mitjans de comunicació catalans, mitjans de comunicació espanyols.

Resum

Seguint les teories de la dependència del sistema de mitjans (en anglès, MSD), aquest article analitza les audiències dels mitjans a Catalunya i la seva evolució en el context del debat sobre la independència. Les dades en sèrie de les audiències dels mitjans tradicionals a Catalunya (televisió, ràdio i premsa), dels anys vuitanta del segle passat fins al 2014, mostren que el mercat de diaris està dominat històricament pels mitjans de Barcelona, mentre que el sector de la televisió està controlat, majoritàriament, per canals de televisió espanyols; també, que hi ha hagut un canvi en el mercat de la ràdio en l’última dècada, en què les emissores de ràdio catalanes s’han convertit en hegemòniques. S’han detectat diferències significatives en el creixement mitjà de l’audiència dels mitjans audiovisuals en el darrer període de cada any, des del 2012 (coincidint amb el període de manifestacions i votacions que han mobilitzat la població), especialment rellevant per als mitjans catalans.

PARAULES CLAU: dependència del sistema mediàtic, mesura d’audiència, comportament de l’audiència, mitjans de comunicació de notícies, mitjans de comunicació catalans, mitjans de comunicació espanyols.

Biografia de l'autor/a

Marc Martínez Amat, Universitat Pompeu Fabra

Professor associat del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra.

Descàrregues

Com citar

Martínez Amat, M. (2020). Un país, dos sistemes mediàtics: l’evolució de l’audiència dels mitjans a Catalunya i l’impacte del debat sobre la independència. Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 37(1), 53–73. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/148119

Número

Secció

Articles