Algunes concrecions sobre el comportament polític de diaris i revistes durant la Transició espanyola. El mite del «parlament de paper»

Autors/ores

  • Jaume Guillamet Universitat Pompeu Fabra

Paraules clau:

periodisme, diaris, revistes, premsa, política, Transició espanyola.

Resum

Aquest article presenta una contribució a l’aclariment del concepte parlament de paper, aplicat correntment en la política, el periodisme i la historiografia al paper de la premsa diària i setmanal en la vigília i el transcurs de la transició espanyola a la democràcia. L’estudi dels principals diaris i revistes a través de l’anàlisi d’articles editorials i signats, així com d’entrevistes i grups de discussió amb una selecció àmplia i diversa de periodistes, ens permet aportar unes primeres concrecions sobre el comportament polític de la premsa durant el període transcorregut des de la mort del dictador Francisco Franco i la jura del nou rei Joan Carles de Borbó —20/22 de novembre de 1975— fins a les eleccions lliures del 15 de juny de 1977.

PARAULES CLAU: periodisme, diaris, revistes, premsa, política, Transició espanyola.

Biografia de l'autor/a

Jaume Guillamet, Universitat Pompeu Fabra

Catedràtic del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona.
jaume.guillamet@upf.edu

Descàrregues

Com citar

Guillamet, J. (2019). Algunes concrecions sobre el comportament polític de diaris i revistes durant la Transició espanyola. El mite del «parlament de paper». Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 36(2), 105–118. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/146064

Número

Secció

Articles