La política estatal de recompenses als investigadors en comunicació: breu anàlisi crítica

Autors/ores

  • Jaume Soriano Universitat Autònoma de Barcelona

Paraules clau:

sociologia de la ciència, investigació sobre comunicació, producció científica, avaluació de la recerca, índexs bibliomètrics, anàlisi crítica.

Resum

La sociologia de la ciència mertoniana ja va establir que les recompenses que reben els investigadors pel seu treball influeix en les pràctiques i en la producció científica, la qual cosa evidencia la importància de les polítiques que s’hi apliquen. A partir d’una anàlisi secundària de dades obtingudes de les fonts del sistema universitari espanyol, es descriu l’evolució de la producció científica en comunicació dels darrers vint-i-cinc anys. Posteriorment s’analitzen les resolucions de la CNEAI sobre criteris d’avaluació, els quals representen la política de recompenses aplicada a l’Estat espanyol durant els últims vint-i-cinc anys en el camp de la recerca en comunicació. Els resultats mostren un camp de recerca caracteritzat per un augment del nombre d’investigadors, una especialització en els seus interessos de recerca i una producció científica presentada en formats diversos. En aquest context, la política de recompenses al llarg d’aquest període és cada cop més restrictiva i dona més protagonisme a l’índex bibliomètric del factor d’impacte com a criteri principal de la validesa de la producció científica i a les revistes acadèmiques com a vehicle per a la seva difusió.

PARAULES CLAU: sociologia de la ciència, investigació sobre comunicació, producció científica, avaluació de la recerca, índexs bibliomètrics, anàlisi crítica.

Biografia de l'autor/a

Jaume Soriano, Universitat Autònoma de Barcelona



Descàrregues

Com citar

Soriano, J. (2017). La política estatal de recompenses als investigadors en comunicació: breu anàlisi crítica. Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 34(2), 33–51. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/144017

Número

Secció

Articles