El documental interactiu i transmèdia. Aproximació, estat de desenvolupament i anàlisi de casos en l’àmbit espanyol

Autors/ores

  • Arnau Gifreu-Castells Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya

Paraules clau:

gènere documental, mitjà digital, documental interactiu, transmèdia, documental web, documental transmèdia.

Resum

En aquest treball es presenta una aproximació teòrica al gènere emergent del documental interactiu i transmèdia. Es proposa una definició provisional del terme, es caracteritza l’àmbit i s’estudia el seu estat de desenvolupament actual amb l’objectiu d’analitzar tres projectes significatius dels últims anys en l’àmbit espanyol: Guernica, pintura de guerra (CCRTV Interactiva i Haiku Media, 2007), Las voces de la memoria (Barret Films i Asociación de Familiares de Alzheimer de Valencia, 2011) i MetamentalDOC (Blasco et al., 2010). Guernica, pintura de guerra és un dels documentals interactius pioners produïts a Espanya; Las voces de la memoria és un projecte documental multiplataforma sobre l’Alzheimer i la musicoteràpia articulat per diversos elements, i MetamentalDOC és una plataforma web que conté un documental interactiu sobre el gènere documental. Els projectes analitzats compten amb diferents temàtiques, plataformes, experiències d’usuari i estratègies, cosa que ofereix indicis per entendre com s’articula el documental transmèdia, l’estadi següent de la narrativa documental.

PARAULES CLAU: gènere documental, mitjà digital, documental interactiu, transmèdia, documental web, documental transmèdia.

Descàrregues

Com citar

Gifreu-Castells, A. (2014). El documental interactiu i transmèdia. Aproximació, estat de desenvolupament i anàlisi de casos en l’àmbit espanyol. Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 31(2), 19–45. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/133308

Número

Secció

Articles