Revista de la Societat Catalana de Química, Núm. 12 (2013)

ALBA. Font de llum de sincrotró

Miguel Á. G. Aranda

Resum


ALBA és una font de llum de sincrotró de tercera generació que es troba a Cerdanyola del Vallès. Aquesta gran instal·lació orientada a l’usuari es basa en un sistema d’acceleradors amb tres components principals: l’accelerador lineal, el booster i l’anell d’emmagatzematge. Els diferents tipus de dispositius magnètics dins de l’anell d’emmagatzematge produeixen fotons amb energies que van des de l’ultraviolat fins als raigs X. La primera fase de set línies de llum va entrar en funcionament el maig de 2012. Estan disponibles diferents tècniques de radiació sincrotró, incloses la difracció, l’espectroscòpia i la imatge. Tot seguit es descriu breument el projecte, l’estat actual i les perspectives futures.

Paraules clau: Sincrotró, grans instal·lacions, anàlisi, estructura.


Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9853 (edició electrònica); 1576-8961 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Indexada a: RACO

 

Adreça postal

Societat Catalana de Química
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 106
Fax: +34 932 701 180
rscq@iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/RSCQ/index