Revista de la Societat Catalana de Química, Núm. 19 (2020)

Transport difús de contaminants orgànics persistents en zones d’alta muntanya i impacte sobre la salut dels ecosistemes

Raimon M. Prats, Barend L. van Drooge, Pilar Fernández, Joan O. Grimalt

Resum


Les activitats antropogèniques han generat una contaminació difusa i global que afecta tots els ecosistemes i organismes, incloent-hi zones continentals tan remotes com l’alta muntanya. En aquestes zones remotes, els contaminants orgànics persistents s’hi incorporen a través del transport de llarg abast i la deposició atmosfèrica. El projecte CUANTOX respon a la necessitat de conèixer la composició química real d’aquesta contaminació, estudiant-la a l’aire, a l’aigua i als peixos de llacs d’alta muntanya del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; utilitzant metodologies de mostreig passiu de baix cost i d’impacte reduït sobre l’entorn, i avaluant-ne les tendències temporals i espacials.

Paraules clau: Contaminants orgànics persistents, llacs d’alta muntanya, mostreig passiu, aire, aigua, peixos.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9853 (edició electrònica); 1576-8961 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Indexada a: RACO

 

Adreça postal

Societat Catalana de Química
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 106
Fax: +34 932 701 180
rscq@iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/RSCQ/index