Revista de la Societat Catalana de Química, Núm. 19 (2020)

Accés a nous complexos de tipus (Cat)[Cu(CF3)2] com a agents trifluorometilants eficients en l’activació d’halurs d’aril

Carlota Odena, Sara Martínez de Salinas, Mónica H. Pérez Temprano

Resum


En aquest treball s’ha estudiat la formació de complexos de tipus bis(trifluorometil)cuprat a través d’una reacció de transmetal·lació utilitzant complexos de plata anàlegs i diferents fonts de coure(I). S’ha desenvolupat la síntesi in situ d’aquests complexos de manera ràpida i selectiva a partir de (Cat)[Ag(CF3)2] i CuI en condicions de reacció suaus. Posteriorment se n’ha avaluat la capacitat com a agents trifluorometilants en la formació d’enllaços C-CF3 utilitzant diferents substrats model, halurs d’aril que contenen enllaços Csp2–I, Csp2–Br i Csp3–Br. És important destacar que és la primera vegada que s’ha pogut demostrar el potencial d’aquestes espècies, ja que fins ara no se n’havia estudiat la reactivitat en profunditat.

Paraules clau: Química organometàl·lica, transmetal·lació, coure, complexos organocuprats, trifluorometilació.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9853 (edició electrònica); 1576-8961 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Indexada a: RACO

 

Adreça postal

Societat Catalana de Química
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 106
Fax: +34 932 701 180
rscq@iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/RSCQ/index