Revista de la Societat Catalana de Química, Núm. 18 (2019)

150è aniversari de la taula periòdica de Dmitri I. Mendeléiev: la contribució de les dones al seu desenvolupament

Pilar González Duarte

Resum


D’acord amb la genialitat i la visió científica de Dmitri Ivànovitx Mendeléiev, àmpliament reconegudes per la comunitat científica, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics. En aquest article es fa referència a aquest fet, a la pervivència de la taula periòdica durant els seus cent cinquanta anys de vida i a la plena vigència que té en l’actualitat. Es tracta especialment de les dones científiques que han descobert elements químics o que han contribuït al desenvolupament de la taula periòdica, i es descriuen les circumstàncies i els reconeixements que les varen acompanyar. Finalment, es consideren les dificultats per al possible allargament de la taula periòdica més enllà dels 118 elements avui coneguts.

Paraules clau: Taula periòdica dels elements químics, Mendeléiev, AITP 2019, dones científiques.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9853 (edició electrònica); 1576-8961 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Indexada a: RACO

 

Adreça postal

Societat Catalana de Química
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 106
Fax: +34 932 701 180
rscq@iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/RSCQ/index