Revista de la Societat Catalana de Química, Núm. 17 (2018)

Control de la reactivitat amb interruptors moleculars fotoinduïts

Marc Villabona, Gonzalo Guirado, Jordi Hernando

Resum


L’ús d’interruptors moleculars fotoinduïts permet modular de forma remota la reactivitat química mitjançant irradiació amb llum. D’aquesta manera, no només és possible arribar a controlar externament quan, on i a quina velocitat es produeix una reacció, sinó també modificar-ne la situació d’equilibri termodinàmic que s’assoleix. En aquest article es fa una revisió de l’estat de la qüestió en aquest camp, tot descrivint les diverses estratègies proposades per al control de la reactivitat amb interruptors moleculars fotoinduïts i les aplicacions que se’n poden derivar. Entre elles es troba la preparació de materials fotoactius per a la captura i l’emmagatzematge reversible de CO2, una temàtica que actualment estem explorant al nostre grup de recerca i que es discutirà a la darrera part de l’article.

Paraules clau: Interruptors molecular fotoinduïts, modulació de la reactivitat, captura de CO2.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9853 (edició electrònica); 1576-8961 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Indexada a: RACO

 

Adreça postal

Societat Catalana de Química
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 106
Fax: +34 932 701 180
rscq@iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/RSCQ/index