Revista de la Societat Catalana de Química, Núm. 14 (2015)

El bagul dels llibres: 10. Gasos de vida, gasos de mort

Santiago Alvarez

Resum


Dos moments històrics van tenir com a protagonistes diversos gasos. Primer, quan es van descobrir els gasos que componen l’aire, especialment l’oxigen, i els experiments amb gasos van fruir d’una popularitat que va saber captar el pintor Joseph Wright of Derby en un dels seus quadres de temes cientificotècnics. Segon, quan els bàndols enfrontats en la Primera Guerra Mundial van decidir gasar l’enemic amb clor, gas mostassa o iperita. El caràcter dual dels gasos el comparteix un personatge enigmàtic d’aquesta història, el químic Fritz Haber.

Paraules clau: Llibres, química, oxigen, hidrogen, heli, gasos, guerra química.


Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9853 (edició electrònica); 1576-8961 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Indexada a: RACO

 

Adreça postal

Societat Catalana de Química
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 106
Fax: +34 932 701 180
rscq@iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/RSCQ/index