Revista de la Societat Catalana de Química, Núm. 14 (2015)

Restringint l’espai conformacional: pèptids helicoïdals per a la transmissió de quiralitat a distància

Jordi Solà

Resum


La comunicació d’informació, per exemple, la transducció d’un senyal a través dels receptors de membrana, és un procés clau en les funcions biològiques. Aquesta comunicació té lloc mitjançant canvis conformacionals induïts per una unió reversible amb un missatger. En sistemes artificials, l’espai conformacional de determinades macromolècules es pot controlar mitjançant diferents tipus d’interaccions intramoleculars. Aquest control i propagació de la conformació permet la transmissió de senyals al llarg de l’estructura. En molècules helicoïdals, el control i propagació del sentit de gir permet que la presència d’una influència quiral pugui ser llegida fins a 4 nm de distància.

Paraules clau: Conformació, quiralitat, hèlice, pèptid, transmissió.


Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9853 (edició electrònica); 1576-8961 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Indexada a: RACO

 

Adreça postal

Societat Catalana de Química
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 106
Fax: +34 932 701 180
rscq@iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/RSCQ/index