Revista de la Societat Catalana de Química, Núm. 13 (2014)

Colorants fluorats hidrofòbics i el seu ancoratge sobre materials

Ana Maria Montagut, Roger Soler, Rosa María Sebastián, Adelina Vallribera

Resum


Les superfícies hidrofòbiques artificials són de gran interès en una àmplia gamma d’aplicacions industrials gràcies a les seves propietats d’autoneteja, anticontaminació biològica, antifongs, antiadherència i anticorrosió, entre d’altres. En la indústria tèxtil, són de gran interès materials amb propietats capaces de repel·lir l’aigua i compostos oliosos, ja que poden ser molt útils per a roba esportiva especial, tèxtils per a la llar com ara catifes o mobles entapissats, paraigües, etc. Seguint la trajectòria del nostre grup, hem sintetitzat colorants reactius amb diferents centres cromàtics que contenen a la seva estructura llargues cadenes polifluorades i grups funcionals que permeten el seu ancoratge sobre una superfície de cotó o vidre, de manera que hem obtingut nous materials hidrofòbics acolorits. Per tal d’estudiar la hidrofobicitat dels materials obtinguts, hem realitzat mesures de l’angle de contacte d’una gota d’aigua dipositada a la superfície de les teles tenyides i sobre vidres recoberts amb els nostres colorants sintetitzats. S’han obtingut angles més grans de 150º, en el cas dels teixits tenyits, la qual cosa demostra que són superhidrofòbics.

Paraules clau: Colorant reactiu, fluor, cadenes polifluorades, hidrofobicitat.


Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9853 (edició electrònica); 1576-8961 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Indexada a: RACO

 

Adreça postal

Societat Catalana de Química
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 106
Fax: +34 932 701 180
rscq@iec.cat

http://revistes.iec.cat/index.php/RSCQ/index