La Bíblia té química: en els cent cinquanta anys de la taula periòdica de Mendeléiev

Autors/ores

  • Joaquim Malé Institut Superior de Ciències Religioses de Girona. La Salle Girona
  • Pep Anton Vieta Saint George’s School Girona

Paraules clau:

Taula periòdica, Bíblia, elements químics, metalls, Mendeléiev.

Resum

La química és a tot arreu. Aquesta certesa que sovint cal recordar, hi seguirà essent i hi ha estat sempre. Amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, publiquem els fruits d’una recerca pluridisciplinària amb l’objectiu de localitzar elements químics a les pàgines de la Bíblia. Prenent els metalls com a objecte d’estudi, aconseguim constatar que, tot i la distància espacial i temporal que ens separa dels homes i dones d’aquell temps, els utilitzaven i valoraven d’una manera molt similar a com es fa avui dia.

Paraules clau: Taula periòdica, Bíblia, elements químics, metalls, Mendeléiev.

Biografies de l'autor/a

Joaquim Malé, Institut Superior de Ciències Religioses de Girona. La Salle Girona

Joaquim Malé és doctor en història per la Universitat de Girona i biblista. Exerceix de professor de secundària a La Salle Girona, professor de Sagrada Escriptura a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRG) i professor convidat a la Facultat de Teologia de Catalunya. És membre de l’Associació Bíblica de Catalunya.

Pep Anton Vieta, Saint George’s School Girona

Pep Anton Vieta és doctor en química per la Universitat de Girona i professor de ciències a secundària a Saint George’s School (Fornells de la Selva). Entusiasta de la taula periòdica dels elements com a símbol de la cultura científica, és també un apassionat dels experiments de ciència recreativa i les eines TIC i 2.0, especialment Twitter (@pquimic), com a recursos per a la comunicació, divulgació i didàctica de la ciència. Forma part de l’equip impulsor de la celebració de l’AITP 2019 a Catalunya (SCQ).

Descàrregues

Número

Secció

Articles