Catàlisi asimètrica a través de l’esfera de coordinació d’un complex metàl·lic

Autors/ores

  • Ciril Jimeno Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC)
  • Jordi Solà Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC)
  • Anna Serra-Pont Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC)

Paraules clau:

Catàlisi asimètrica, esfera de coordinació, autoassemblatge.

Resum

Malgrat que encara no és un mètode habitual, la catàlisi asimètrica a través de l’esfera de coordinació d’un complex metàl·lic és cada cop més utilitzada. En aquest tipus de catàlisi, la reacció es produeix amb exclusivitat en els lligands i el metall actua simplement com a punt d’assemblatge, bastint la geometria adequada, però sense participar d’una manera directa en el mecanisme de la reacció. Podem parlar, doncs, d’organocatàlisi estructurada al voltant d’un metall. En aquest article discutirem alguns exemples destacats de la bibliografia sobre el tema, incloent-hi el nostre propi treball.

Paraules clau: Catàlisi asimètrica, esfera de coordinació, autoassemblatge.

Biografies de l'autor/a

Ciril Jimeno, Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC)

Ciril Jimeno és doctor en química per la Universitat de Barcelona (2001) i científic titular de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC). La seva recerca comprèn tots els aspectes de la catàlisi asimètrica, especialment, les interaccions supramoleculars en catalitzadors orgànics.

Jordi Solà, Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC)

Jordi Solà és doctor en química per la Universitat de Barcelona (2006) i científic titular de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC). Els seus interessos científics se centren en l’estudi de sistemes dinàmics supramoleculars per aplicar-los a la química biològica i la catàlisi asimètrica.

Anna Serra-Pont, Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC)

Anna Serra és doctora en química per la Universitat de Barcelona (2018). Actualment treballa al laboratori de microbiologia i qualitat de BonÀrea.

Descàrregues

Número

Secció

Articles