Revista de Dret Històric Català, Núm. 16 (2017)

La formació de funcionaris públics de la Diputació de Barcelona a la Mancomunitat de Catalunya i la Generalitat de Catalunya (1912-1939)

Antoni Jordà Fernández

Resum


La creació d'un funcionariat català, dependent de les institucions de govern pròpies, va ser un tema que cridà l'atenció del catalanisme en començar el segle XX. I ho va fer des d'on aquest catalanisme tenia un cert marge d'actuació política diferenciada, és a dir, un cert poder polític: inicialment des de la Diputació de Barcelona, posteriorment des de la Mancomunitat de Catalunya i, finalment, des de la Generalitat. S'analitza el tema partint de les bases aprovades per la Diputació de Barcelona el 1912, emmarcant el procés en el regeneracionisme cultural i el regionalisme català. L'Escola d'Administració va ser una de les capdavanteres del seu gènere, independentment del fet que rebés una influència concreta d'una altra de semblant que hi havia a Düsseldorf. El fet que en la seva realització pràctica l'Escola no assolís plenament els seus objectius institucionals no exclou el mèrit de les institucions catalanes d'haver-se preocupat de la preparació professional dels qui es volen dedicar a servir la comunitat mitjançant la seva incorporació a la funció pública.

Text complet: Text complet


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2014-0010 (edició electrònica); 1578-5300 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

 

Revista de Dret Històric Català
Societat Catalana d'Estudis Jurídics
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 933 248 580
Fax: +34 932 701 180
Adreça electrònica: scej@iec.cat
URL: http://revistes.iec.cat/index.php/RDHC

Revista indexada a:

CARHUS Plus+ 2014DIALNETMIAR SHERPA/RoMEO.