El meu currículum no és brossa: mecanismes d’atribució de la responsabilitat de la precarietat laboral

Autors/ores

  • Vega Pérez-Chirinos Churruca Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Universitat Complutense de Madrid

Paraules clau:

precarietat laboral, atribució de la responsabilitat, personal branding, individualització, desmobilització

Resum

La sobreabundància de mà d’obra disponible al mercat laboral espanyol actual, tenint en compte les altes xifres d’atur, està intensificant la competència per l’oferta de treball. Al retrocés esperat de les condicions laborals, que veuen baixar els salaris mitjans i multiplicar els requeriments per ofertes de tots els nivells, se sumen altres mecanismes que aporten una nova visió de les obligacions del demandant de treball. Ja no només ha de ser un demandant actiu, sinó que a més a més i, sobretot, s’ha de diferenciar de la resta dels treballadors, mitjançant recursos de pagament com seminaris de marca personal o inscripcions premium als processos de selecció. Aquest article intenta analitzar com aquests mecanismes atribueixen al treballador la responsabilitat de la seva situació d’aturat mitjançant un discurs fonamental en l’assoliment, tot i referir-se a pràctiques que aprofundeixen de manera cada cop més evident en les diferències del capital econòmic, social i cultural dels candidats al lloc de treball, i que aprofundeixen en els processos d’individualització i desmobilització de la classe treballadora.

Paraules clau: precarietat laboral, atribució de la responsabilitat, personal branding, individualització, desmobilització.

Biografia de l'autor/a

Vega Pérez-Chirinos Churruca, Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Universitat Complutense de Madrid

Vega Pérez-Chirinos Churruca és Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Oberta de Catalunya i Màster en Anàlisi Sociocultural de la Comunicació i del Coneixement per la Universidad Complutense de Madrid, on actualment s'hi està doctorant en Sociologia (Dept. Sociologia III).


Descàrregues

Publicat

2014-01-10