Revista Catalana de Pedagogia, Vol. 22 (2022)

Ètica en temps de pandèmia: un estudi exploratori dels valors, les actituds i els hàbits cívics de la ciutadania de Catalunya davant la crisi de la COVID-19

Maria Rosa Buxarrais Estrada, Laura Fontán de Bedout, Eric Ortega González, Teodor Mellen i Vinagre

Resum


La pandèmia de la COVID-19 ha tingut un gran impacte en la vida. Des de l’Observatori de Civisme i Valors de Catalunya i el Grup de Recerca en Educació Moral de la Universitat de Barcelona es va realitzar un estudi exploratori per a conèixer l’impacte del virus en els valors, les actituds, els hàbits i el comportament de la ciutadania durant la pandèmia a Catalunya (2020-2021). S’han recopilat les dades en dos moments a través de dues enquestes descriptives, de 1.070 i 218 participants, respectivament, per a recollir les percepcions i preocupacions individuals envers el virus i l’afectació que aquest ha tingut a les seves vides. Les conclusions van mostrar l’impacte de la crisi en dos àmbits: 1) el dels comportaments, els hàbits i les actituds, en el qual l’impacte de la COVID-19 a la vida diària va ser primordial (la preocupació per la infecció i els seus riscos, el compliment de les mesures de seguretat i la modificació dels hàbits de consum) i 2) el dels valors i els ideals de les persones, en el qual es pot observar una reconfiguració de la jerarquia de valors. Les conclusions sobre ambdós àmbits poden servir de base per a l’elaboració de programes d’educació moral i ciutadana, així com per a la preparació de legislacions o de polítiques públiques que hi estiguin relacionades.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

ISSN: 2013-9594 (edició electrònica); 1695-5641 (edició impresa).

http://dialnet.unirioja.es/imagen/dialnet.png

Adreça postal

Societat Catalana de Pedagogia
Carrer del Carme
47, 08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 102
Fax:  +34 932 701 180
revista.pedagogia@correu.iec.cat