Revista Catalana de Pedagogia, Vol. 20 (2021)

Intervenció basada en mindfulness per a la millora de les conductes problemàtiques en l’alumnat amb necessitats educatives especials

Marisol Camps Fernández, Maria Paz Sandín Esteban, Alberto Amutio Careaga

Resum


L’alumnat amb necessitats educatives especials sovint presenta a les aules conductes problemàtiques, disruptives, de no coŀlaboració i agressives, i pot tenir majors dificultats per interioritzar eines d’autocontrol i reduir així aquestes conductes. La introducció per a l’alumnat d’educació especial de programes de mindfulness (consciència plena) pot resultar d’extrema utilitat per revertir o fins i tot evitar el desenvolupament d’aquestes conductes, impulsar substancialment el desenvolupament de les seves habilitats relacionals i pro socials, facilitar la inclusió social d’aquest coŀlectiu i millorar-ne el rendiment acadèmic. L’objectiu d’aquesta recerca va ser posar en pràctica, en una aula d’educació especial, un programa adaptat de mindfulness de sis setmanes perquè aquest alumnat aprengués a gestionar els estats emocionals, prenent consciència del cos, els pensaments i les emocions. Es va utilitzar un disseny quasiexperimental combinat amb una metodologia basada en una valoració qualitativa a través d’observació, escales i entrevista. Al final de la formació es va constatar una millora significativa en les conductes agressives, disruptives i de no coŀlaboració a l’aula. Es conclou que les intervencions educatives basades en mindfulness milloren les competències emocionals d’aquest alumnat, fent que la seva conducta sigui més adaptativa i afavorint la seva inclusió social.

Paraules clau : Mindfulness, alumnat amb necessitats educatives especials, conductes no coŀlaboradores, agressivitat, conductes problema, inclusió social.


Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

ISSN: 2013-9594 (edició electrònica); 1695-5641 (edició impresa).

http://dialnet.unirioja.es/imagen/dialnet.png

 

Adreça postal

Societat Catalana de Pedagogia
Carrer del Carme
47, 08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 102
Fax:  +34 932 701 180
revista.pedagogia@correu.iec.cat