Revista Catalana de Pedagogia, Vol. 17 (2020)

Àpats pedagògics personalitzats

Maria de Montserrat Oliveras Ballús, Jaume Basseda Cardó

Resum


L’experiència que compartim tot seguit és un testimoni viu de com es pot abraçar profundament la convicció que cada alumne és una persona irrepetible en entorns educatius democràtics que fomenten el pensament crític. Facilitar als alumnes la capacitat de pensar més enllà de les idees admeses, combinant de forma original coneixements ja adquirits, ha estat sempre i és per a nosaltres un compromís irrenunciable fet realitat. Les línies de continuació són el relat de més de vint-i-vuit anys d’experiència en robòtica i programació amb alumnes de cinc a divuit anys, i també en formació de joves i d’adults. Una realitat viscuda des de l’escola catalana, i ara també concretada en un centre tecnopedagògic que connecta amb el sistema educatiu del país. La robòtica ens ha facilitat, des del seu inici (principis dels anys noranta del segle XX) i fins a dia d’avui, oferir a l’alumnat la possibilitat d’aprendre a pensar, d’aprendre a conèixer i d’aprendre a saber. Des d’aquesta realitat viscuda amb intensitat hem vist i veiem com tots els protagonistes del procés d’ensenyament i d’aprenentatge han tingut, i tenen, l’oportunitat real de desenvolupar les pròpies competències per trobar solucions reals i conduir el propi aprenentatge en el marc d’una metodologia i didàctica personalitzada.

Paraules clau: Transdisciplinarietat, multidisciplinarietat, interdisciplinarietat, robòtica, pensament computacional, pensament crític, ensenyament i aprenentatge, personalització i neurociències.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

ISSN: 2013-9594 (edició electrònica); 1695-5641 (edició impresa).

http://dialnet.unirioja.es/imagen/dialnet.png

 

Adreça postal

Societat Catalana de Pedagogia
Carrer del Carme
47, 08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 102
Fax:  +34 932 701 180
revista.pedagogia@correu.iec.cat