Revista Catalana de Pedagogia, Vol. 17 (2020)

Democràcia i humanitat a l’escola. Exemple del model pedagògic del mestre Pere Vergés (1896-1970) i propostes per al futur

Jordi Brasó i Rius, Xavier Torrebadella Flix

Resum


Un dels màxims representants de l’Escola Nova catalana, el mestre Pere Vergés (1896-1970), creà un model pedagògic centrat en el respecte, l’autonomia i la democràcia de l’alumnat. Propostes com aquesta i d’altres que sorgiren durant el primer terç del segle XX han de ser analitzades per a poder transferir-les al segle XXI. L’objectiu d’aquest estudi busca detallar el funcionament de la pedagogia de Vergés per tal de poder renovar i millorar l’educació actual. A partir d’una metodologia hermenèutica que analitza les fonts primàries, juntament amb tot un conjunt de fonts secundàries, es visualitza una manera pedagògica de fer (quasi) oblidada. L’element moral, democràtic, de participació de tothom i de constant canvi són uns aspectes comuns que cal destacar. A la vegada, altres qüestions comles relacionades amb el respecte o els valors són temes que es tingueren molt en compte, juntament amb un treball integral, amb el cos —educació física— i l’esperit —música— com a elements distintius d’aquesta bella pedagogia, tot rememorant la paideia grega. Aquesta anàlisi ha de permetre, així, reflexionar per promoure’n possibles aplicacions, en una societat i educació en crisi, que no sap cap a on va, que està en constant canvi i que proposa moltes i noves metodologies sense tenir sovint gaire presents conceptes com els de democràcia i moralitat.

Paraules clau: Democràcia, escola, Escola del Mar, Pere Vergés, pedagogia, renovació pedagògica.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

ISSN: 2013-9594 (edició electrònica); 1695-5641 (edició impresa).

http://dialnet.unirioja.es/imagen/dialnet.png

 

Adreça postal

Societat Catalana de Pedagogia
Carrer del Carme
47, 08001 Barcelona
Telèfon: +34 935 529 102
Fax:  +34 932 701 180
revista.pedagogia@correu.iec.cat