The migration process of young migrants in Barcelona

Autors/ores

  • Melissa Schmidlin Roccatagliata Universitat de Barcelona (Barcelona)
  • Omaira Beltrán Sánchez Universitat de Barcelona (Barcelona)
  • Montserrat Freixa Niella Universitat de Barcelona (Barcelona)

Paraules clau:

Joves migrants, procés migratori, raons i motivacions per a migrar, experiències migratòries, joves migrants a Barcelona, processos d’acolliment.

Resum

L’arribada constant de joves migrants és una realitat a Espanya en general i a Barcelona en particular. Conèixer i entendre el procés migratori és, per tant, fonamental per a generar processos d’acolliment adequats que donin resposta a les necessitats d’aquests joves migrants i en garanteixin els drets. La finalitat d’aquest article és abordar el procés migratori dels joves que migren sols a Barcelona, amb una atenció especial a les seves motivacions i a les experiències que viuen durant el trajecte migratori. Es va dur a terme un estudi qualitatiu descriptiu (projecte d’R+D finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, RTI2018-095259-B-I00, MCIU/AEI/FEDER, UE) consistent en entrevistes semiestructurades a joves migrants acollits en diferents centres o que viuen al carrer, així com a educadors i professionals que treballen amb aquests joves migrants. Els resultats mostren que les condicions en els països d’origen i la cerca d’un futur millor són les principals raons que motiven els joves a emigrar. També s’hi descriuen trajectes extremament durs, així com algunes experiències sorprenentment positives, que podrien constituir un actiu essencial per a ajudar a canviar la percepció que, com a societats receptores, tenim del procés migratori dels joves migrants.

Biografies de l'autor/a

Melissa Schmidlin Roccatagliata, Universitat de Barcelona (Barcelona)

https://orcid.org/0000-0002-5730-9952 

Omaira Beltrán Sánchez, Universitat de Barcelona (Barcelona)

https://orcid.org/0000-0002-3923-538X

Montserrat Freixa Niella, Universitat de Barcelona (Barcelona)

https://orcid.org/0000-0001-9119-9868

Publicat

2022-03-29

Com citar

Schmidlin Roccatagliata, M., Beltrán Sánchez, O., & Freixa Niella, M. (2022). The migration process of young migrants in Barcelona. Revista Catalana De Pedagogia, 22, 16–32. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/149664

Articles més llegits del mateix autor/a