Àpats pedagògics personalitzats

Autors/ores

  • Maria de Montserrat Oliveras Ballús Equip tecnopedagògic de binomi.cat.
  • Jaume Basseda Cardó Equip tecnopedagògic de binomi.cat.

Paraules clau:

Transdisciplinarietat, multidisciplinarietat, interdisciplinarietat, robòtica, pensament computacional, pensament crític, ensenyament i aprenentatge, personalització i neurociències.

Resum

L’experiència que compartim tot seguit és un testimoni viu de com es pot abraçar profundament la convicció que cada alumne és una persona irrepetible en entorns educatius democràtics que fomenten el pensament crític. Facilitar als alumnes la capacitat de pensar més enllà de les idees admeses, combinant de forma original coneixements ja adquirits, ha estat sempre i és per a nosaltres un compromís irrenunciable fet realitat. Les línies de continuació són el relat de més de vint-i-vuit anys d’experiència en robòtica i programació amb alumnes de cinc a divuit anys, i també en formació de joves i d’adults. Una realitat viscuda des de l’escola catalana, i ara també concretada en un centre tecnopedagògic que connecta amb el sistema educatiu del país. La robòtica ens ha facilitat, des del seu inici (principis dels anys noranta del segle XX) i fins a dia d’avui, oferir a l’alumnat la possibilitat d’aprendre a pensar, d’aprendre a conèixer i d’aprendre a saber. Des d’aquesta realitat viscuda amb intensitat hem vist i veiem com tots els protagonistes del procés d’ensenyament i d’aprenentatge han tingut, i tenen, l’oportunitat real de desenvolupar les pròpies competències per trobar solucions reals i conduir el propi aprenentatge en el marc d’una metodologia i didàctica personalitzada.

Paraules clau: Transdisciplinarietat, multidisciplinarietat, interdisciplinarietat, robòtica, pensament computacional, pensament crític, ensenyament i aprenentatge, personalització i neurociències.

Descàrregues

Com citar

Oliveras Ballús, M. de M., & Basseda Cardó, J. (2020). Àpats pedagògics personalitzats. Revista Catalana De Pedagogia, 17, 161–184. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/146732

Número

Secció

Articles d'experiències