Revista Catalana de Musicologia, Vol. 8 (2015)

La Cofraria del Roser de Vilanova de Palafolls (segles XVIII-XIX). Aproximació al context musical

Anna Maria Anglada i Mas

Resum


Com a conseqüència del Concili de Trento, i posteriorment la batalla de Lepant
el 1571, l'expansió de les confraries amb devoció a la Mare de Déu del Roser va prenent protagonisme arreu del territori. En aquest context temporal, Vilanova de Palafolls (actualment, Malgrat de Mar) no n'era una excepció. Sense poder determinar a hores d'ara la fundació d'aquesta confraria per manca de documentació, la seva activitat està documentada a l'Arxiu Diocesà de Girona, a través de la lectura de les lletres i el llibre no sacramental que s'hi conserva.
La confraria del Roser de Vilanova de Palafolls, durant els segles XVIII i XIX, i a través del llibre de comptes, configura l'espai social de la població promoguda a través de les seves activitats. La confraria, com a «microinstitució», organitza activitats fora del recinte sagrat relacionades amb els rituals i fets musicals, com són els goigs del Roser per Pasqua, les processons, els balls de plaça i el lloguer de músics. L'activitat dinàmica dels confrares possibilita la contractació de músics, llogant cobles a Blanes, Arenys de Mar i Banyoles.

Text complet: Text complet

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

ISSN: 2013-3960 (edició electrònica); 1578-5297 (edició impresa).