Revista Catalana de Musicologia, Vol. 8 (2015)

La Tonadilla a Barcelona al voltant dels anys 1780: el segon període de Jacinto Valledor

Aurèlia Pessarrodona

Resum


Al llarg del segle XVIII es va anar consolidant, entre el públic de la Casa de Comèdies de Barcelona, el gust pels espectacles liricoescènics. Tot i que coneixem bé el cas de l'òpera, falten estudis sobre altres gèneres. En aquest sentit, és especialment rellevant el cas de la tonadilla, sobretot al voltant del compositor madrileny Jacinto Valledor, primer músic de la companyia de còmics espanyols del Teatre de Barcelona en un període irregular en-
tre 1773 o 1774 i 1785. Valledor va protagonitzar un estrany període d'auge del gènere a la Ciutat Comtal als anys 1773-1775, però els testimonis posteriors demostren que el gènere continuà vigent i amb forta empenta. L'objectiu del present article és, doncs, intentar conèixer com fou el conreu de la tonadilla a la Casa de Comèdies de Barcelona durant aquest període a partir de les dades de què disposem, al voltant, directament o indirecta, del compositor Jacinto Valledor.

Text complet: Text complet

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

ISSN: 2013-3960 (edició electrònica); 1578-5297 (edició impresa).