Revista Catalana de Dret Privat, Vol. 15-2 : desembre 2015

Unions estables de parella i darrers pronunciaments del Tribunal Constitucional

Alejandra de Lama Aymà

Resum


Aquest treball estudia les sentències del Tribunal Constitucional sobre les lleis de parelles de fet de Navarra i Madrid. El Tribunal conclou que les comunitats sense dret civil propi no poden legislar sobre les parelles de fet. Però, per contra, les comunitats que tenen la seva pròpia legislació civil poden fer-ho perquè aquesta no afecta la potestat legislativa de l'Estat sobre les formes de matrimoni i l'ordenació de registres. Tanmateix, el Tribunal sosté que aquestes lleis vulneren la competència de l'Estat per a establir normes de resolució de conflictes de lleis i també el dret al lliure desenvolupament de la personalitat, i, en conseqüència, en declara inconstitucionals alguns articles. Per tant, és possible declarar la inconstitucionali-
tat d'altres lleis autonòmiques. El Tribunal arriba a la conclusió que les parelles no casades han d'expressar formalment la seva voluntat de ser una parella per a gaudir dels drets d'aquesta. No obstant això, si es necessita l'expressió formal de la voluntat de ser una parella, les lleis de parelles de fet no afegeixen res en relació amb el matrimoni, perquè les dues institucions requereixen un acte formal. La utilitat de les lleis de parelles de fet va ser que possibilitaven gaudir dels drets legals sense que calgués fer cap tràmit similar al matrimoni. Les parelles que confien que les lleis de parelles de fet els seran aplicades, han d'adequar la seva situació a aquesta nova interpretació constitucional i han de fer un acte formal per tal de constituir-se com una parella o bé han de casar-se.

Text complet: Text complet


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

 

ISSN: 2013-9993 (ed. electrònica); 1695-5633 (ed. impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Revista indexada a: RACO, DIALNET