Revista Catalana de Dret Privat, Vol. 15-2 : desembre 2015

El Reglament 650/2012, relatiu a la competència, la llei aplicable, el reconeixement i l'execució de les resolucions, a l'acceptació de les resolucions, a l'acceptació i l'execució dels documents públics en matèria de successions mortis causa i a la creació d'un certificat successori europeu

Rafael Arenas García

Resum


El Reglament 650/2012 intenta harmonitzar el dret internacional privat (
DIPr) sobre successions a Europa. El Reglament regula la competència judicial internacional, el dret aplicable i el reconeixement i l'execució de decisions i documents públics, i també crea un certificat successori europeu.
El Reglament reforçarà la seguretat jurídica en les successions internacionals a Europa, però caldrà fer un seguiment de les decisions judicials durant els propers anys per tal de comprovar com els tribunals tracten alguns problemes d'interpretació de la normativa del Reglament.
L'autonomia privada es veu reforçada amb el Reglament. El causant té una possibilitat limitada de triar el dret que governarà la successió i aquesta elecció afecta també les normes sobre la competència judicial internacional. Els pactes successoris també són reconeguts pel Reglament. La introducció de l'autonomia privada en els problemes de DIPr successori pot, potencialment, canviar d'una manera molt profunda la pràctica successòria a Europa. Durant els propers anys veurem com afecta realment el Reglament a la pràctica.
Finalment, el certificat successori europeu pretén facilitar el reconeixement de les qualitats d'hereu, legatari, persona amb drets sobre la successió, executor i administrador de la successió. No és clar com afectarà el certificat successori europeu els registres de béns immobles i altres registres públics. De nou, serà necessari considerar la jurisprudència futura que apliqui el Reglament per tal de resoldre els problemes d'interpretació subjacents.

Text complet: Text complet


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

 

ISSN: 2013-9993 (ed. electrònica); 1695-5633 (ed. impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Revista indexada a: RACO, DIALNET