Quaderns Agraris, Núm. 36

Integració d’un galliner i un compostador per al tractament de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM): sis mesos d’experiència de l’Avi-Compo a Noain (Navarra)

Ignacio Irigoyen, Francesco Storino, Raquel Zalba, David Morales, Ramón Plana

Resum


Aquest estudi presenta un nou sistema de tractament de residus orgànics municipals (FORM) descentralitzat: l’Avi-Compo. L’Avi-Compo és una reduïda instal·lació, que inclou un petit galliner i dos compostadors, compartida i utilitzada per un col·lectiu de persones compromeses, també, en el seu manteniment. Els participants aporten la fracció orgànica de les seves deixalles, de les quals les gallines s’alimenten, i, a més a més, contribueixen a accelerar el procés de compostatge/vermicompostatge gràcies a l’acció dels seus becs i potes. Els ous que fan les gallines es reparteixen entre els usuaris de l’Avi-Compo, que així es motiven a realitzar la separació dels residus orgànics a casa seva i a participar en el manteniment de la instal·lació. Aquest estudi presenta els resultats dels primers sis mesos de funcionament d’una instal·lació pilot d’Avi-Compo situada a Noain (Navarra). En total, s’ha tractat la resta orgànica de vint-i-vuit famílies voluntàries que han hagut d’invertir-hi molt poc del seu temps. Aquesta experiència es considera un èxit per l’alt índex de participació, l’alt nivell de satisfacció dels voluntaris/usuaris, la gran quantitat de residu orgànic tractat, la qualitat del compost obtingut, el confort de les gallines i la no aparició d’incidències destacables.

Paraules clau: prevenció, bioresidu, compost, ou, gallina.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index