Quaderns Agraris, Núm. 32: juny 2012

Tècniques de gestió de closes empordaneses: manteniment, millora i restauració de prats de dall de terra baixa

Gabriel Mercadal i Corominas

Resum


Els prats de dall, coneguts popularment a l'Empordà com a closes, són una comunitat vegetal semicultural d'elevat interès agrícola, pel que fa al subministrament d'herba, i ecològic, com a refugi de nombroses espècies rares a Catalunya i a la resta de la Mediterrània nord-occidental. L'home els ha instaurat i mantingut des d'antic damunt zones humides desguassades, que encara s'inunden durant diversos mesos l'any, i que no són aptes per al cultiu de cereals. Durant les darreres dècades, els canvis d'usos del sòl n'han
reduït considerablement la superfície, i són, avui dia, un hàbitat humit de gran valor biològic en perill. Darrerament, s'han fet diversos articles i col·loquis per difondre'n els valors naturals i la problemàtica, però no s'ha tractat prou profundament de la seva gestió tècnica, tan necessària per a preservar-los. Per aquest motiu, presentem una guia pràctica que conté les principals tècniques agrícoles per a mantenir, millorar o recuperar closes. L'objectiu d'aquest document és facilitar el maneig correcte dels prats de dall als praticultors i als tècnics ambientals i així contribuir a la conservació
de la diversitat biològica de la terra baixa catalana.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index