Quaderns Agraris, Núm. 30: desembre 2006

Varietats tradicionals, obtenció de cultivars amb característiques organolèptiques superiors i agricultura en espais periurbans catalans

Francesc Casañas Artigas

Resum


En les societats riques, on els membres tenen majoritàriament cobertes les necessitats nutricionals, hi ha ara una demanada creixent de menjar que satisfaci també desitjos sensorials. Les necessitats sensorials tenen un component generalista (per exemple, preferència pel dolç) i un altre de particular. Les poques varietats tradicionals que han resistit la competència de les varietats millorades per producció acostumen a tenir un gran prestigi gastronòmic en les seves zones d'origen tot i que presenten problemes agronòmics perquè no han estat sotmeses a millora genètica. Són un bon punt de partida per crear nous productes destinats als mercats de proximitat (o més amplis, si són molt bones) i també una font de gens per introduir en cultivars seleccionats per a producció. Treballar amb varietats tradicionals té, a més, l'avantatge d'aprofitar els valors culturals que tenen aquestes varietats. Catalunya reuneix per la seva climatologia, orografia i història un bon nombre de varietats tradicionals candidates a ser recuperades per a aquest segment de consumidors. Paral·lelament, l'emergent agricultura periurbana les ha de tenir en compte com una peça clau en el nou model d'explotacions que s'està modelitzant.


Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index