Quaderns Agraris, Núm. 24

Distàncies genètiques entre la raça bretona cerdana i unes altres races cavallines

Pere-Miquel Parés i Casanova

Resum


S'hi analitzen 26 factors antigènics de 6 sistemes eritrocitaris en 103 animals de raça bretona cerdana. S'hi obtenen les freqüències dels antígens eritrocitaris. S'hi compara la freqüència de 12 antígens eritrocitaris i s'obté la distància genètica entre la raça bretona cerdana i 13 races cavallines: 5 d'hipermètriques (amb més de 500 kg de pes viu) —ardenesa, bolonyesa, bretona, comtois i perxerona—, 6 d'eumètriques (entre 350 i 500 kg de pes viu) —fjording, pura raça espanyola, trotador, pura sang anglès, pura raça àrab i angloàrab— i 2 d'elipomètriques (amb un pes viu inferior a 350 kg) —asturcó i hucul. S'hi empren dos mètodes de taxonomia numèrica diferents, amb què s'obtenen resultats molt similars. Les distàncies menors es donen respecte de l'ardenès, el bretó i el perxeró, i les màximes, respecte del pura sang anglès i el pura raça espanyol. S'hi estableix, finalment, un arbre filogenètic amb totes aquestes races. L'arbre filogenètic obtingut reprodueix molt bé l'ascendència del bretó cerdà, coincidint ajustadament amb les dades històriques que hom posseeix sobre l'origen de la raça.


Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index