Quaderns Agraris, 23: desembre 1998

Estudis dels principals arbres ornamentals, no autòctons, disponibles a Catalunya

Teresa Adserias i Sans, Conxita Nomdedeu, Josep Montaner, Josep M. Vives de Quadras, Miquel Plana i Mateo

Resum


Després de l'estudi realitzat per la ICEA sobre els arbres autòctons, ha estat convenient tractar dels arbres naturalitzats i adaptats. Aquests són molt més nombrosos a Catalunya, de manera que per cada arbre autòcton en corresponen deu dels altres. Per motius que expliquem, l'estudi se centra en un col•lectiu de 119 arbres no autòctons. D'acord amb una enquesta, la meitat dels arbres indicats són fàcils de produir i es comercialitzen regularment. Els restants, per problemes de propagació, de cultiu o de rendibilitat, tenen una comercialització més variable. Les produccions anuals per arbre estan dins l'interval de 1.000 a 5.000 unitats per any, per a 36 espècies, o sigui, el 30 % del total. Les restants es reparteixen entre els intervals superiors a 5.000 i inferiors a 1.000. L'aplicació determinada per a cada arbre, en relació a les 41 comarques catalanes, permet conèixer quins són els arbres adients per a cadas cuna. Els quadres de característiques i d'exigències arrodoneixen l'estudi, proporcionant una informació completa per a cada un dels 119 arbres. Dins el col•lectiu, hi ha 37 arbres de flor, dels quals hem realitzat l'estudi fenològic. L'Àrea Metropolitana de Barcelona reuneix excel•lents condicions per a la plantació d'aquests arbres de flor. De les 37 espècies, n'hi van bé 33, o sigui, un 90 %.


Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index