Quaderns Agraris, Núm. 21

Parasitoides i depredadors en el conreu del presseguer a Tarragona

Bàrbara Celada Grouard

Resum


Partint d'observacions de camp en presseguers del Tarragonès, s'ha realitzat un inventari de la fauna auxiliar associada als principals fitòfags d'aquest cultiu. S'exposa també l'estudi detallat de Pseudaulacaspis pentagona TARG. (Homoptera Diaspididae) o «cotxinilla blanca de la morera» i de l'entomofauna que li és associada a la comarca, composta per: dos parasitoides, Encarsia berlesei HOW i Aphytis proclia WALKER (Hymenoptera Aphelinidae ambdós) i un depredador, Rhizobius lophantas BLAISD. (Coleoptera Coccinellidae). Coneixent com actuen aquests auxiliars es presenta l'essència de la lluita biològica amb un dels seus exemples més clars d'aplicaciò pràctica i eficaç.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index