Quaderns Agraris, Núm. 20

La Cobertera vegetal en el olivar : un método de producción agroecológico

Antonio Delgado Cuenca, M. José Cuesta Aguilar

Resum


Les actuals pràctiques agrícoles són un factor que contribueix a la degradació del medi ambient i de l'espai natural. A fi de pal_liar aquesta situació, la Comunitat Europea, a través del Consell d'Europa, ha produit una sèrie de normes que regeixen la política agrària comunitària (PAC) actual. En aquest treball s'estudia un mètode de producció que té com a fi protegir el medi ambient i restablir l'equilibri ecològic a les zones afectades. Aquest mètode, conegut com no-conreu amb coberta vegetal, consisteix en mantenir el sòl dins la zona corresponent a la copa de l'olivera amb una aplicació d'herbicida cada any, mentres es deixen crèixer les males herbes a la resta de terreny, controlant-les amb escardes periòdiques. El mètode es avantatjós per a l'economia de l'agricultor i per al medi natural en el que es troba. car per un cantó es redueixen els costos de collita, maquinària, adobs, etcètera i per altra banda el sistema no perjudica el medi, ja que frena el procès erosiu, augmenta la infiltració del sòl, redueix l'escorriment, no destrueix l'estructura edàfica, etc. etc

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index