Quaderns Agraris, Núm. 17

Avaluació del mètode aeropol·línic de previsió de collites a Catalunya, entre els anys 1983 i 1995: els conreus de l'avellaner i l'olivera

A. Esteban, Ramon Lluís Lletjós i Castells, S. Riera

Resum


Des de l'any 1983, funcionen a Catalunya un conjunt d'estacions aeropol·líniques (EA) destinades a la previsió precoç de collites. Actualment, es disposa ja d'una sèrie de dades d'onze anys a l'EA de Vilallonga del Camp
(Baix Camp), per a la previsió d'avellana al Camp de Tarragona, i de nou anys a l'EA de la Granadella (Garrigues) destinada a la previsió d'oliva de la DO les Garrigues.

Aquesta sèrie permet realitzar una avalució de la fiabilitat del mètode Aeropol·línic d'estimació aplicat a ambdós conreus. Els índexs de correlació
entre emissió pol·línica i producció, així com les desviacions mitjanes entre estimació i producció real foren de R 2 = 0,959 i ± 3,15 % per al conreu d'avellana (EA de Vilallonga del Camp) i de R 2 = 0,95 i ± 8,22 %, per al d'oliva (EA de la Granadella).

Es demostra, doncs, l'alta precisió d'aquest mètode predictiu en
ambdós conreus. Tanmateix, la major desviació en el cas de l'olivera a les
Garrigues és deguda a les característiques agroclimätiques de l'àrea, amb
una major incidencia del dèficit hidric estival. A mes, s'ha de tenir present la
major importància relativa de la superficie irrigada d'avellaner al Camp de
Tarragona que d'olivera a les Garrigues.

Per al cas de l'olivera es planteja la necessitat de definir models
agrometeorològics que permetin anar ajustant progressivament l'estimació
inicial basada en el mètode aeropol·
línic.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index