Quaderns Agraris, Núm. 10

Factores que influyen en la polinización del almendro

Antonio J. Felipe

Resum


La pol·linització defectuosa de l'ametller produeix pèrdues de producció i fa baixar la mitjana de la producció nacional. En la pol·linització intervenen una sèrie de factors que cal conèixer. És cosa sabuda que l'ametller es molt sovint autoincompatible, i aleshores el pol•len ha de venir d'altres varietats fins a l'estigma de la flor de la productora i per això, cal que en cada plantació hi hagi una o més varietats pol·linitzadores.

La fecundació es manifesta externament pel fet de marcir-se l'estigma i la zona propera de l'estil, i es verifica quan l'ovari creix.

Fins ara semblava que n'hi havia prou que hi hagués 2 varietats o més, en el
camp, però l'experiència recent ha fet veure que hi ha necessitats mes concretes. La coincidència en la floració de les varietats presents és necessària perquè totes les flors que s'obrin tinguin iguals possibilitats de fecundació. El període més adequat de la pol·linització és en els tres dies següents d'obrir-se la flor. La plena floració és quan el 50 % de botons
florals ja s'han obert, i el final quan se n'han obert el 90 %.

Com que les abelles són els insectes pol·linitzadors més efectius, és recomanat per diversos autors que hi hagi 2,5 a 5 ruscs per hectàrea.

La proporció ideal de pol•linitzadors seria del 50 % i coincidint amb l'època de floració. Però si això no es creu convenient, pot reduir-se, sense baixar, però, del 25 %. Si a la floració les temperatures són baixes, encara que no arribin a 0°, pot haver-hi reducció de collita perquè això pot afectar l'activitat dels insectes i també el creixement del tub
Pol·línic. En l'ametller, el creixement d'aquest tub és satisfactori passant dels 10-12°C, normal a 18-27° i òptim al voltant dels 25°. A més de 27°, s'accelera l'envelliment de l'òvul. Si les flors han estat pol·linitzades però no fecundades, s'inicia el desenvolupament de
l'ovari fins al tamany pèsol i cau 2-3 setmanes després d'acabar la floració. El tub pol·línic ha d'arribar a l'òvul per a fecundar-lo. Si el seu creixement és molt lent o comença massa tard, pot passar que arribi al sac embrionari quan aquest sigui ja senescent. Normalment la longevitat de l'òvul es de 6-8 dies després d'obrir-se la flor.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index