Quaderns Agraris, Núm. 52

L’agricultura dins la Regió Metropolitana de Barcelona. Els casos del vi i de la planta ornamental

Xavier Recasens, Òscar Alfranca

Resum


L’agricultura urbana és l’agricultura que es fa dins les ciutats o al seu voltant. L’agricultura de dins les ciutats la duen a terme, majoritàriament, agricultors i agricultores no professionals, mentre que de l’agricultura periurbana se n’encarreguen agricultors i agricultores professionals. En aquest treball estudiem dos sectors agrícoles periurbans de la Regió Metropolitana de Barcelona: el sector del vi de la Denominació d’Origen (DO) Alella i el sector de la flor i de la planta ornamental del Maresme. L’èxit o el fracàs d’aquestes explotacions agrícoles periurbanes depenen de l’estratègia triada per a adaptar-se a la proximitat de les ciutats. A partir d’entrevistes semiestructurades als productors es conclou que la majoria dels cellers entrevistats tenen menys de trenta anys d’existència, tot i ser una de les primeres DO de la Península. Els cellers ofereixen activitats relacionades amb el turisme o l’oci i, en segon terme, activitats educatives. Les explotacions de flor tallada i de planta ornamental entrevistades tenen, de mitjana, més de cinquanta anys de funcionament i no ofereixen activitats educatives ni lúdiques. Els dos sectors agrícoles periurbans estudiats aprofiten la seva situació a prop de les ciutats, si bé de dues maneres diferents. Per un costat, el del vi es diversifica oferint activitats lúdiques i turístiques, mentre que els productors de planta ornamental aprofiten les infraestructures metropolitanes per a comercialitzar la producció.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index