Quaderns Agraris, Núm. 50

Reptes actuals i futurs de les comunitats de regants

Ignasi Servià

Resum


Les comunitats de regants són corporacions de dret públic, adscrites a l’organisme de conca, encarregades de la gestió autònoma de les aigües per a reg. La seva funció és la gestió d’un bé públic, de manera eficient i sostenible, al cost més baix possible. Regar és subministrar aigua, en el moment i en la quantitat que els conreus requereixen. Aquest article s’estructura en tres apartats principals. El primer apartat fa una descripció de les comunitats de regants de Catalunya, de les quals s’indiquen les principals magnituds, les principals funcions i els objectius. El segon apartat inclou els principals reptes actuals de les comunitats: garantir la disponibilitat de l’aigua, finançar les grans inversions, reduir la dependència energètica i fer el seguiment de la feina duta a terme per l’explotadora. Al darrer apartat, s’hi exposen els reptes de futur de les comunitats de regants: la modernització constant del regadiu, la participació i paritat, la representació a l’organisme de conca, la transició ecològica i digital, i la comunicació a les xarxes socials. Els reptes actuals i futurs presentats es basen en l’experiència de l’autor en temes relacionats amb el sector del regadiu i les comunitats de regants.

PARAULES CLAU: comunitat de regants, gestió de l’aigua de reg, producció d’aliments, modernització i transformació de regadius, millora de l’eficiència, transformació ecològica i digital.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index