Quaderns Agraris, Núm. 48

Factors de variació en la producció de canals de porcí ecològica i convencional

Immaculada Argemí-Armengol, Daniel Villalba-Mata, Javier Álvarez-Rodríguez

Resum


El treball que es presenta en aquest article té l’objectiu d’analitzar els efectes del sistema de producció (convencional o ecològic), l’estació de l’any (estiu o tardor), el sexe (mascles castrats o femelles) i el tipus genètic (de 0 % a 75 % de gens Duroc) sobre diferents variables relacionades amb les canals de porc (pes de la canal, espessor del greix subcutani lumbar i dorsal, contingut de magre i preu percebut per canal) i la prevalença de lesions a la pell i decomisos a l’escorxador. L’estudi es va dur a terme durant 12 dies, de juny a novembre de 2016, en un escorxador de Catalunya. Es van inspeccionar 6.540 canals de porc, de granges convencionals (n = 4.707) i ecològiques (n = 1.833), de 24 proveïdors diferents. A l’estiu, en comparació amb la tardor, la cria ecològica incrementa l’espessor del greix subcutani i, en conseqüència, redueix el contingut de magre (tots P < 0,001). La genètica Duroc va afectar positivament el pes viu (P = 0,02) i l’espessor del greix subcutani (P < 0,001). L’espessor del greix subcutani va ser superior a l’estiu i als mascles castrats (P < 0,001). En el sistema de producció ecològic, les lesions a la pell van tendir a ser més baixes (P = 0,08), però els decomisos de fetges van ser més elevats (risc relatiu = 5,98), respecte al sistema convencional. A més a més, es va detectar un risc inferior de lesions a la pell i de decomisos de fetges i pulmons a l’estiu que a la tardor. En conjunt, aquests resultats també es van veure afectats per la repetibilitat de l’efecte aleatori del proveïdor.

Paraules clau: porcs, sistema de producció, característiques de la canal, lesions a la pell.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index