Quaderns Agraris, Núm. 44

Impacte dels marges florals en l’abundància d’enemics naturals en el cultiu de tomàquet

Paula Molina-Melgares

Resum


El control biològic per conservació inclou la manipulació de les condicions ambientals per tal de proveir de recursos addicionals els enemics naturals. En el cultiu de tomàquet està descrit l’important paper que desenvolupen alguns tàxons de depredadors i parasitoides autòctons en el control biològic de les principals plagues del tomàquet. La major part de parasitoides pot alimentar-se de nèctar i pol·len per tal d’arribar al seu màxim potencial biològic, els quals poden obtenir de les flors. Aquest article té com a objectiu avaluar l’efecte dels recursos florals de cinc plantes insectari (Lobularia maritima, Sinapis alba, Moricandia arvensis, Fagopyrum esculentum i Achillea millefolium) en marges florals sobre l’abundància d’enemics naturals i pol·linitzadors i sobre el control biològic de Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera: Gelechiidae), plaga principal del cultiu del tomàquet. Els resultats mostren que les plantes insectari incrementen l’abundància de parasitoides, de pol·linitzadors i de depredadors com sírfids, antocòrids i trips ratllats de la família Aeolothripidae en els marges florals. No es van detectar diferències, però, en l’abundància d’enemics naturals en el cultiu de tomàquet adjacent a aquestes zones. L’enemic natural Necremnus tutae (Ribes & Bernardo) (Hymenoptera: Eulophidae) va ser el principal parasitoide responsable de la mortalitat de T. absoluta en els camps de tomàquet, però no es van detectar diferències entre els cultius adjacents al marge natural i al de plantes insectari. Les espècies de plantes insectari amb més presència d’enemics naturals i pol·linitzadors van ser F. esculentum, L. maritima i A. millefolium. Aquestes espècies es podrien emprar per a promoure el control biològic per conservació i els serveis ecosistèmics del cultiu del tomàquet i els altres cultius hortícoles que l’envolten.

Paraules clau: marges florals, tomàquet, control biològic, Tuta absoluta.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index