Quaderns Agraris, Núm. 42

La millora genètica vegetal a la Diputació de Barcelona , l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona i la Fundació Miquel Agustí: una història de cent anys

Francesc Casañas-Artigas, Joan Casals-Missio, Joan Simó-Cruanyes

Resum


La millora genètica dels organismes vius és un procediment lent i que necessita una inversió permanent de recursos. Organitzar l’estructura que requereix un programa de millora és complex i per tant s’ha de tenir prou tenacitat per a mantenir-la al llarg del temps, ja que si el procés es reinicia repetidament la rendibilitat és encara més baixa. A l’entorn de la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) s’han desenvolupat durant els darrers cent anys programes de millora genètica de plantes cultivades. Primer fonamentalment de blat, amb la voluntat decidida dels governants de la Mancomunitat i de la Generalitat de posar a disposició dels pagesos catalans els millors genotips per a incrementar els rendiments (anys 1912-1936). Malauradament, els avatars polítics van truncar la continuïtat d’aquesta voluntat modernitzadora. Recentment, la Fundació Miquel Agustí ha continuat la tradició de millora genètica vegetal vinculada a l’ESAB, amb la voluntat d’augmentar la disponibilitat de varietats d’hortalisses amb un valor sensorial elevat per als nostres pagesos. L’exploració de materials millorats en altres països com a candidats a cultivar-se a Catalunya, l’inventari, la caracterització i la selecció del material autòcton, i l’encreuament de material autòcton amb foraster de cara a generar variabilitat per a iniciar programes de selecció, són estratègies que s’han seguit repetidament en diferents espècies al nostre país. Ara toca evitar que de nou es trunquin els esforços esmerçats i, com ja s’està fent, cal incorporar tota la potència de les noves biotecnologies per a consolidar la nostra agricultura. La visió atrevida dels responsables polítics de començament del segle passat ens hauria d’inspirar per no tenir por de les innovacions que la tecnologia actual ja ens permet en el camp de la millora vegetal.

Paraules clau: millora genètica, blat, blat de moro farratger, hortalisses, alfals, història.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index