Quaderns Agraris, Núm. 41

D’Alella a Austràlia i dels antípodes a Llançà: Josep Ferrer i Guàrdia , un cultivador de clavells català

M. Mercè Compte-Barceló

Resum


Aquest article tracta sobre la vida de Josep Ferrer i Guàrdia, fill gran d’uns agricultors d’Alella, i sobre el periple de les seves vivències professionals. Primer, des d’Alella viatja fins a Austràlia, on triomfa com a agricultor especialitzat i on és honorat amb una medalla d’or que li entrega el mateix ministre d’Agricultura d’Austràlia. Viatja una altra vegada quan el seu germà li sol·licita que torni a casa. Davant de la petició d’aquest germà es fa càrrec del mas històric de Can Matas a Montgat. Posteriorment als fets de la Setmana Tràgica del 1909, un nou trasllat el portarà fins a Llançà, aquesta vegada definitivament; allà adquireix una casa pairal històrica provinent d’una família noble rossellonesa, els Cremadells. En aquestes terres consolida la seva especialització en el cultiu de fruiters, horta i flors, en especial el de clavells.

Paraules clau: Josep Ferrer i Guàrdia; cultiu de clavells; Austràlia, Alella; Llançà; Mas Germinal; floricultura; Lleó Tolstoi.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index