La ramaderia al servei del bosc: una eina eficaç per a la prevenció dels incendis
Resum
A les muntanyes del Montmell i la serra d’Ancosa (entre el Baix Penedès i l’Anoia) s’han introduït cabres en règim de pastura extensiva com a element de gestió forestal sostenible per obtenir franges de baixa combustibilitat que trenquin la massa forestal contínua i es creïn espais on estigui garantida la seguretat dels qui treballen en l’extinció dels incendis forestals i també la victòria contra el foc. Tot i l’augment dels mitjans per a combatre el foc emprats fins avui, la millora de la seva eficàcia i la gran inversió en obres de prevenció, el creixement natural de la vegetació i l’abandonament de les zones rurals provoquen any rere any un creixement de la vulnerabilitat de l’espai forestal. Per sort, gràcies a l’esforç i al treball de diverses administracions, en els últims anys s’han reduït el nombre d’incendis forestals de causa humana. Malauradament, el factor «causa natural» no està en les nostres mans controlar-lo. En canvi, està en les nostres mans impedir que els incendis siguin de grans dimensions si fem una gestió del combustible correcta. En aquest article, us presentem una eina per a dur-la a terme de manera ecològica, sostenible, econòmica i viable. Evidentment, no ha de ser l’única, perquè no hi ha fórmules millors ni pitjors, sinó que cada realitat paisatgística necessitarà les eines de gestió del combustible potencial que millor s’hi adaptin.
Paraules clau: silvopastoralisme, prevenció, incendis forestals, cabres, boscos, forest, sotabosc.
Text complet: PDF
Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.
Aquesta obra és subjecta —llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).
ISSN: 2013-9780 (edició electrònica); 0213-0319 (edició impresa).
Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex
Adreça postal
Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180
http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index