Quaderns Agraris, Núm. 40

Efecte de la pastura amb equí i cabrum sobre la reducció del fitovolum en un matollar mediterrani

Jordi Bartolomé-Filella, M. Josep Broncano-Atienza, Josefina Plaixats-Boixadera

Resum


El treball que es presenta postula recuperar i utilitzar els ramats en la gestió forestal encaminada a la prevenció d’incendis en hàbitats mediterranis. L’objectiu d’aquest estudi ha estat determinar les variacions estructurals de la vegetació d’una brolla mediterrània sotmesa a pastura de cavalls i cabres, i comparar l’efecte de cada espècie animal sobre la vegetació per a disminuir el risc d’incendi. La càrrega ramadera va ser de 70 UR/ha, elevada i intensa, de quatre dies de durada. Els resultats obtinguts indiquen que tant les cabres com els cavalls són eficients en la disminució del fitovolum combustible. Les espècies més pasturades van ser la foixarda (Globularia alypum) i el bruc d’hivern (Erica multiflora). L’efecte dels cavalls va ser significativament superior sobre la mortalitat de les plantes (21 %) respecte de les cabres (10 %). Les dues espècies animals redueixen significativament l’alçària dels matolls però no es van trobar diferències entre elles. En canvi, la pastura amb cabres va mostrar una reducció més gran de superfície de capçada i del fitovolum (38 % enfront del 36 %).

Paraules clau: pasturatge, vegetació arbustiva, risc d’incendi.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index