Quaderns Agraris, Núm. 40

La dualització de l’estratègia empresarial de les explotacions agràries a Europa

Bernat Vilarasau

Resum


El context socioeconòmic actual està accelerant la intensificació, la industrialització i les estratègies de concentració empresarial de la producció d’aliments convencional. Paral·lelament, s’està produint un increment d’alternatives productives que busquen diferenciar el producte alimentari en funció de l’origen, la qualitat del producte i el lligam amb el territori. Hi ha una sèrie de factors afavoridors d’aquesta dualització de les estratègies productives com són: els dubtes sobre la sostenibilitat de l’ús intensiu d’agroquímics i l’amenaça per a la salut que comporten, el canvi climàtic i la dependència energètica, els canvis en les pautes de consum de la societat actual i les seves prioritats, les tensions dels mercats globals d’aliments i l’evolució del marc polític europeu. Aquests factors expliquen un escenari que experimenta un creixement constant de respostes alternatives. L’agricultura de proximitat, amb productes de qualitat diferenciada vinculats a la cultura i al paisatge dels entorns rurals, és una estratègia productiva que permet la continuïtat a molts pagesos petits i la incorporació de nous pagesos que revitalitzen i rejoveneixen l’activitat agrària. En aquest document hem intentat descriure les principals causes que han afavorit aquesta realitat agrària i les seves principals característiques com a base per a comprendre millor el fenomen i permetre així dissenyar polítiques adequades a aquestes noves iniciatives.

Paraules clau: economia agrària, desenvolupament rural, política agrària, agricultura alternativa, productes de proximitat, canvi climàtic.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index