Quaderns Agraris, Núm. 38

Càtedra syngenta-upc: exemple de col·laboració universitat-empresa en benefici del sector agrari

Emilio Gil, Montserrat Gallart, Jordi Llop, Jordi Llorens

Resum


La Càtedra Syngenta-UPC (www.catedrasyngenta.upc.edu) es va crear formalment el juliol del 2013 i està centrada en la innovació i la millora de les bones pràctiques agrícoles d’aplicació dels productes fitosanitaris. Aquesta càtedra d’empresa consolida la col·laboració que des de ja fa temps existeix entre l’empresa Syngenta i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a través de la Unitat de Mecanització Agrària (UMA), i inclou tant tasques de formació, com de recerca, transferència i divulgació al sector agrícola. Pel que fa a la formació, i en el context de la Directiva europea d’ús sostenible de productes fitosanitaris, la UMA, amb la col·laboració de Syngenta, ha impartit, al llarg dels darrers anys, nombrosos cursos de formació teoricopràctics, en els quals s’han format més de 1.500 professionals en l’àmbit de les bones pràctiques agrícoles i la regulació i el calibratge dels equips d’aplicació de productes fitosanitaris. Tot i així, la col·laboració no s’acaba amb les activitats formatives, sinó que, en resposta a problemes puntuals en diferents àrees i circumstàncies, s’han iniciat projectes més orientats a la recerca com, per exemple, el centrat en la millora de les tècniques d’aplicació en hivernacles, o el projecte en col·laboració amb el Govern d’Aragó, que té com a objectiu preservar la qualitat de les aigües de la conca de l’Ebre. En el camp de la transferència, destaca l’organització i el desenvolupament de seminaris o cursos d’especialització en el context de la «formació de formadors» recollida explícitament en la Directiva d’ús sostenible.
Després de dos anys de la posada en marxa de la càtedra el balanç és, sens dubte, molt positiu i és un exemple del benefici mutu entre el món professional i el món acadèmic.

Paraules clau: càtedra empresa, formació, bones pràctiques agrícoles, fitosanitaris.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index