Quaderns Agraris, Núm. 38

Reflexions al voltant dels programes de desenvolupament rural a Catalunya

Gemma Francès-Tudel

Resum


Des de començament del segle xxi, la política de desenvolupament rural ha adquirit identitat pròpia configurant-se com el segon pilar de política agrària comunitària (PAC). El plantejament estratègic, els objectius i les mesures s’han materialitzat en els programes de desenvolupament rural (PDR). En el cas espanyol, les comunitats autònomes (CA) han tingut la competència de dissenyar els seus propis PDR a partir de les directrius establertes per la Comissió dins un marc de coordinació amb l’Administració central; la competència de les CA també es veu reflectida en el cofinançament de les mesures. Fins a l’actualitat, a Catalunya s’han implementat dos PDR amb una vigència de sis anys cadascun: el PDR 2000-2006 i PDR 2007-2013. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya va presentar el 22 de juliol a la Comissió Europea el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 en què es marquen les principals directrius en matèria de política de desenvolupament rural per a aquest període. L’objectiu de l’article és analitzar l’evolució dels programes de desenvolupament rural a Catalunya tant pel que fa a l’àmbit d’actuació sobre el territori com pel que fa a les línies estratègiques que s’estableixen. Finalment, a tall de conclusions s’exposen algunes reflexions sobre els elements més rellevants d’aquests programes.

Paraules clau: política de desenvolupament rural, programes de desenvolupament rural, política agrària.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index