Quaderns Agraris, Núm. 38

Projecte formatiu per a la millora de les pràctiques fitosanitàries a la conca de l'Ebre.

Mireia Ercilla, Montse Gallart, Jordi Llop, Emilio Gil

Resum


El Reial decret 60/2011, que transposa a la legislació espanyola la Directiva 2008/105/CE, estableix les normes de qualitat ambiental (és a dir, llindars màxims de concentració) per a les substàncies prioritàries i altres contaminants per tal de mantenir el bon estat de les aigües superficials. Algunes d’aquestes substàncies corresponen a matèries actives de productes fitosanitaris. En aquest context, i emmarcat dins de les activitats de la Càtedra Syngenta-UPC, sorgeix un projecte formatiu per a la millora de les pràctiques fitosanitàries. La hipòtesi de partida és que la millora d’aquestes pràctiques comporta una reducció significativa i perceptible de la contaminació de les aigües per plaguicides. El projecte, iniciat l’any 2013 amb la col·laboració del Govern d’Aragó, planteja demostrar aquesta hipòtesi de treball mitjançant la realització d’una prova pilot a la conca del riu Ebre, concretament a les zones dels rius Flumen i Alcanadre. Es tracta d’una àrea eminentment agrícola i en la qual en els últims anys s’ha detectat que les concentracions de matèries actives de plaguicides excedeixen reiteradament els límits marcats pel Reial decret 60/2011. Cal remarcar que, en general, els moments en els quals s’observen concentracions més altes de plaguicides coincideixen amb els moments d’aplicació de productes fitosanitaris en els cultius d’estiu de la zona. Per conèixer la realitat actual de les pràctiques fitosanitàries més àmpliament utilitzades a la zona s’ha fet una enquesta entre els agricultors de tres cooperatives locals. Els resultats obtinguts han demostrat la necessitat d’emprendre activitats formatives per tal de proporcionar als agricultors coneixements i eines per millorar les pràctiques agrícoles, difondre la legislació que els afecta directament i conscienciar de la necessitat de disposar d’una maquinària en condicions i que hagi estat inspeccionada d’acord amb el Reial decret 1702/2011 d’inspecció d’equips d’aplicació de fitosanitaris en ús.

Paraules clau: fitosanitaris, bones pràctiques agrícoles, residus de plaguicides, formació.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9780 (edició electrònica);  0213-0319 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex


Adreça postal

Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180

http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index